Wat kan ik doen tegen (acute) stress?

Leestijd: 3 minuten

Heb je een stressvolle dag of een moment van acute stress, dat het je te veel wordt? Laten we beginnen met wat snelle manieren om je stress te verminderen! Heb je een minuut?

1 minuut – je hoeft niet eens weg van achter je scherm

 • Breathe! Ja, je doet het al, maar op zo’n moment kan je met een paar ademhalingen de lichamelijke verschijnselen van stress onder controle krijgen. Door een paar diepe (buik)ademhalingen wordt je hartslag weer lager en krijgen je hersenen weer meer zuurstof. Je spieren kunnen ontspannen en tot rust komen.
 • Leg je volle hand op je voorhoofd! Raar maar waar: de warmte en contact trekt meer doorbloeding naar de voorste, bewuste delen van de hersenen. De eerste stress respons wordt aangezet door diepe, instinctieve delen van de hersenen en zet alles in werking om te doen wat nodig is – zonder bewust na te hoeven denken. Door weer contact te maken met bewuste delen, kunnen we een stress respons die niet nodig is om te overleven verdrijven.
  ! Dit is ook een manier om een overstuur kind te helpen kalmeren!

2 minuten

 • Focus op waarnemingen van je 5 zintuigen! Een acute stress respons zegt ons lijf dat we in gevaar zijn en klaar moeten staan om te vechten of vluchten. Hedendaagse stress is meestal niet direct gelinkt aan een fysiek gevaar dus bewust worden van het hier en nu (zoals bij mindfulness) kan rust geven. Let even op wat je ziet (kleuren, vormen, beweging…), hoort, hoe je lichaam aanvoelt in contact met de grond/stoel/bed, met je kleding… Neem het door, benoem het feitelijk (in jezelf) en voel je kalmer worden!
 • Knuffel een geliefde! Volgens onderzoek is 20 seconde al genoeg om te ontspannen, veilig en verbonden te voelen. Aanraking is een eerste levensbehoefte (zie bijvoorbeeld dit artiekl over Aanraking en gezondheid) en zet de productie van oxytocine en endorfine aan: de gelukshormonen! Als tegenovergestelde van de stress hormonen, verlagen deze je bloeddruk, verminderen pijn en helpen het lichaam in rustige evenwicht te functioneren.

5 minuten

 • PACE yourself! Deze klinkt iets meer cryptisch, maar het gaat om 4 heel simpele oefeningen van Brain Gym! Stress is uit evenwicht raken, deze oefeningen helpen het evenwicht te herstellen. Binnen een paar minuten ben je niet alleen rustiger, maar ook in betere stemming en in staat om te concentreren, leren, luisteren… Ook een aanrader voor een uitdagende opdracht beginnen!

 

Energetisch

 

 

Clear

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actief

 

 

 

Positief

 1. Drink een glas water! Al onze neuronale functies (inclusief breinfuncties) hebben water nodig. Water helpt elektriciteit te leiden en uitgedroogde dus te strakke weefsellagen te ontspannen.

 2. Masseer onder het sleutelbot! Plaats aan de ene kant wijsvinger en middelvinger, aan de andere duim in de kleine inkepingen onder het sleutelbeen naast het borstbeen. Masseer gedurende half-1 minuut, met de vingers van de andere hand rustend rond de navel. Hiermee masseren we het gebied van de halsslagaders die verantwoordelijk zijn van de bloedvoorziening van de hersenen.

  Brain Gym PACE Brain buttons

  Brain Gym Brain buttons stand  

 3. Doe een paar kruislopen!Brain Gym Cross Crawl
  Stel je voor dat er een verticale lijn door het midden van je lijf loopt – deze ga je kruizen met arm en been. Staand of zittend, til je linker been omhoog, richting de rechter kan van het lichaam en raak het aan met de elleboog (als het niet gaat, hand) van de rechter arm, al overkruisend naar de linker kant van het lichaam. Herhaal aan de andere kant, doe dit ongeveer 15-20 keer.
 4. In en uit de knoop! De laatste, maar meest ontspannende oefening bestaat uit 3 delen.Brain Gym Wayne Cook 1
  Voor de eerste, kruis de benen strek de armen voor je uit en kruis ze bij de polsen, dan met handpalmen naar elkaar grijp de vingers in elkaar. Trek de handen onderlangs naar je lichaam om “in de knoop” te komen. Adem een paar keer rustig door!
  Als tweede stap, ga je de eerste herhalen – maar met handen en benen omgewisseld. Adem weer een paar keer diep!

  Brain Gym Wayne Cook 1

  Als laatste stap, sta (of zit) met de benen stabiel naast elkaar, sluit je ogen en laat de vingers van je 2 handen rustig bij elkaar komen voor je navel. 

Sla dit op – zo nodig, als herinnering in je telefoon voor dagen dat je veel stress verwacht!

 

Wil je meer weten over de biologie en kinesiologie van stress? Meer oefeningen van de Brain Gym?
Laat me weten!

Als je meer structurele aanpak zoekt om met stress om te gaan en meer in evenwicht te zijn, neem contact op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *