Als goede slaap een droom blijft…

Leestijd: 5 minuten

1 op de 5 mensen in Nederland heeft regelmatig last van slaapproblemen. Onze slaap en circadiaans ritme vormen de basis voor fysieke en mentale gezondheid, een evenwichtige stemming – en goed functioneren in het algemeen overdag!

Hoewel de rol van slaap in gezondheid en welzijn vaak over het hoofd wordt gezien, weet iedereen die slaapgebrek heeft ervaren hoe belangrijk het eigenlijk is! Slaap is de basis voor

  • fysieke gezondheid (herstel en regeneratie, groei, hormoonbalans en immuunsysteem);
  • Mentale gezondheid (stemming, geheugen en probleemoplossend vermogen);
  • Productiviteit en energie (concentratie, reactietijd, je fit en klaar voor de dag voelen);
  • Gewichtsbeheersing (honger en metabolisme);
  • Sociaal leven (geduld, empathie, stressmanagement).

Naast de hoeveelheid slaap, zijn ook de kwaliteit en timing van belang!

Circadiaans ritme

Het circadiaanse ritme is een interne biologische klok die de slaap-waakcyclus en andere fysiologische processen reguleert. Deze cyclus van ongeveer 24 uur reageert voornamelijk op licht en duisternis en speelt een cruciale rol bij het bepalen van slaappatronen, eetgedrag, hormoonafgifte en andere lichaamsfuncties. Slaap(tijden) op het natuurlijke circadiaans ritme afstemmen leidt over het algemeen tot een betere slaapkwaliteit en herstellende rust, terwijl verstoringen t.o.v. dit natuurlijk ritme zorgen dat we ons slaperig, rusteloos en hongerig voelen – denk aan jetlag!

Om het circadiaans ritme in uw voordeel te gebruiken

 

  • Houd een regelmatig slaapschema aan! Naar bed gaan en wakker worden op ongeveer hetzelfde tijdstip – idealiter afgestemd op natuurlijk licht/duisternis – zal helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en energieker wakker te worden. Zet bij voorkeur een “alarm” voor wanneer je naar bed moet gaan om de ideale slaaptijd (cca 8 uur) te halen in plaats van een alarm voor wanneer je wakker moet worden!
    Let op: “inhalen” van slaap in het weekend of met dutjes werkt niet echt! Probeer elke nacht minstens 7 uur te slapen!
  • Beperk de blootstelling aan licht tot overdag! Zorg overdag voor voldoende natuurlijk licht (met bijvoorbeeld een rondje lopen rond lunchtijd in de winter) en beperk blauw licht in de avond! Stop met het gebruiken van elektronica ten minste een uur voor het slapengaan!
  • Eet/drink in lijn met het circadiaans ritme! Naast goed timen van maaltijden, zal het beperken van zware maaltijden en stimulerende middelen zoals koffie in de avond helpen om beter te slapen.
  • Zorg voor beweging! Regelmatig bewegen heeft veel voordelen, waaronder beter slapen! Vermijd echter intensieve oefeningen vlak voor het slapengaan – een wandeling na het avondeten kan al wonderen doen!
    Wist je dat wandelen een natuurlijke energizer is? 10 000 stappen per dag zetten zorgt voor goede gezondheid en helpt het behalen en behouden van ideaal gewicht!

Als je regelmatig op bepaalde tijdstippen wakker wordt: de Chinese biologische klok

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) verdeelt de “lichaamsklok” of “meridiaanklok” de 24-uurs dag in 12 intervallen van twee uur, die elk overeenkomen met een specifiek orgaansysteem. Volgens de TCM is de Qi per interval op zijn hoogtepunt in het bijbehorende orgaan, waardoor de functie ervan wordt geoptimaliseerd. Elke meridiaan/orgaan beïnvloedt verschillende fysiologische en emotionele functies – en dus ook slaappatronen.

Regelmatig rond dezelfde tijd wakker worden kan te maken hebben met specifieke gezondheids- of emotionele blokkades – zie hieronder enkele typische indicaties!

Clock of meridians TCM
Tijd Meridiaan Lichamelijke functie Concepten
11 p.m. - 1 a.m.
Galblaas
Detoxificatie & verteren van vetten
Keuze/besluiteloosheid, onopgeloste woede
1 a.m. - 3 a.m.
Lever
Bloed verschonen & metabolisme
Frustratie, transformatie
3 a.m. - 5 a.m.
Long
Luchtwegen & huid
Verdriet, vrije expressie
5 a.m. - 7 a.m.
Dikke darm
Eliminatie/opname
Vasthouden/loslaten, schuld

De bovenstaande zijn voorbeelden – laat het me weten in de reacties als je meer wilt weten!

Het aanpakken van onderliggende gezondheidsproblemen – indien aanwezig – heeft prioriteit! Om te ondersteunen en onderliggende emotionele blokkades op te lossen, kan Traditionele Chinese Geneeskunde – op jou zijn afgestemd – helpen. Bijvoorbeeld:

 

CASUS: een cliënt die een gezonde levensstijl had en geen specifieke stress ervoer, kon wekenlang niet doorslapen voordat ze contact met me opnam. Tijdens de sessie ontdekten we dat ze meestal rond dezelfde tijd wakker werd, 4 uur ’s ochtends, het piekmoment van de longenergie, en niet meer in slaap kon vallen. Uit haar anamnese bleek dat ze astma had, ook een indicatie van disbalans in de longenergie. Na een allround kinesiologie sessie liet ik haar een acupressuur techniek zien die was afgestemd op haar situatie en die ze ’s nachts zelf kon gebruiken. Met deze 2 interventies verbeterde ze haar slaap aanzienlijk al in een paar dagen!

Als je meer wilt weten over jouw specifieke situatie, kun je een sessie kinesiologie boeken in Breda of Rotterdam.

In slaap vallen: bedtijd!

Soms heb je moeite om in slaap te vallen, zelfs als de bovenstaande levensstij-l en meridiaanfactoren goed verzorgd zijn. Als je geen medische aandoening hebt (insomnia, chronische pijn…) die in slaap vallen moeilijk maken, kan ja last hebben van zorgen/piekeren of een slechte slaapomgeving.

Om deze te verhelpen, kan je:

 

  •  
  • een gezonde slaapomgeving creëeren. Idealiter is een slaapkamer donker, stil en goed geventileerd. Indien nodig kunnen verduisteringsgordijnen, oordopjes, een white noise machine of nieuw, ademend beddengoed helpen.
  • theta- of delta-golvenmuziek proberen zoals deze voor diepe slaap!
  • Stel een ontspannende nachtroutine in om tot rust te komen. Dit kan van het lezen van een boek, het nemen van een warm bad, het nippen aan kamillethee tot het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie bevatten.
  • Een ademhalingsoefening om te proberen is box-breathing: adem 4 seconden in, houd 4 seconden vast, adem 4 seconden uit, houd 4 seconden vast.
Box breathing for sleep

Voor een snelle, ontspannende oppepper...

Je bent niet alleen, je kunt altijd wat steun inroepen! Naast kinesiologie voor de structurele problemen, kan ik je herstel ook een boost geven met diep ontspannende technieken zoals Craniosacrale reflexologie en Access Bars.

Craniosacraal therapie werkt met het hersenvocht om het zelfhelende vermogen van het lichaam te stimuleren. De zachte stimulering is direct diep ontspannend – muziek kan worden toegevoegd om dit effect te versterken. Tijdens een sessie kan je comfortabel gaan liggen en genieten van rust – terwijl je daarna de herstellende voordelen zult merken!

Naast het verminderen van stress en angst, brengt craniosacraal reflexologie ook het zenuwstelsel in evenwicht en verlicht pijn (helpt zelfs chronische pijn beheersbaar te maken).

Een uur ontspanning overdag en beter slapen ’s nachts, dus twee keer voordelen!

Access Bars is een energetische techniek die bevorderlijk is voor meer bewustzijn en rust in het hoofd. De 32 punten en bars die gedurende een langere tijd worden aangeraakt tijdens een sessie, komen overeen met verschillende levensgebieden, daarmee helpt Access Bars ook om beperkende overtuigingen op te ruimen.

Je kan in slaap vallen tijdens de zachte, constante aanrakingen van een Access Bars-sessie. Het helpt de geest tot rust te brengen na een sessie, doorgaans wordt de mentale onrust ongeveer een week lang aanzienlijk verminderd al na een enkele afspraak! Daardoor val je waarschijnlijk makkelijker in slaap.

Cliënten die slaapregistratie gebruiken, melden ook langere tijd in diepe slaap en dus beter fysiek herstel.

Samenvattend is regelmatige, adequate kwaliteit en kwantiteit van slaap essentieel voor mentale en fysieke gezondheid, ziektepreventie en algemeen welzijn. Door levensstijl, bedtijd routine en mogelijke onderliggende gezondheids- en emotionele blokkades aan te pakken, kan je slaap aanzienlijk verbeteren – en dus je algehele gezondheid en conditie!

Ben je op zoek naar meer persoonlijke ondersteuning of een boost voor je slaap en herstel? Neem dan contact met op!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *